Interviews header
7:12 am - 11/08/2011

Roland-Philippe Kretzschmar

Roland-Philippe Kretzschmar hamnade i PR-branschen av en slump. Han bodde i London när han blev tillfrågad av Carl-Fredrik Sammeli, som grundade en av Sveriges största PR-byråer Prime PR, om han ville vara med i ett projekt. Han hade egentligen inga planer på att flytta tillbaka till Sverige men idag, 12 år senare, jobbar han fortfarande kvar i branschen. Roland har haft en konsultverksamhet, jobbat på Springtime, BIC PR och Hill & Knowlton och grundat branschorganisationen Svenska PR-företagen. Just nu jobbar han som kreativ chef på PR-byrån Edelman där han även är ansvarig för digital kommunikation. Byrån har arbetat med Wonderbra i samarbete med Dita von Teese, Doves Self-Esteem-kampanjen och var med och lanserade Xbox Kinect, då de hyrde Times Square i NYC. ”Jag försöker ständigt driva fram någon slags förändring och det blir drivkraften. Jag får panik över det permanenta och jag vill att saker ska utvecklas hela tiden för att göra det intressant” säger Roland.

Jag förstod att om det är någon som kan varumärken är det han och jag ville ta reda på vilka som tilltalade honom, vilka han själv ville jobba med eller drogs till personligen under shoppingrundorna. Trots allt säger varumärkena vi väljer något om oss själva.

Anna Kopito (AK): Vad har du gjort i sommar?

Roland-Philippe Kretzschmar (RPK): Jag var i mitt sommarhus i Jura-bergen i Frankrike tillsammans med fru och dotter. Jag var även hos min svåger i Skåne en sväng samt hos min bästa vän och fru i Sörmland.

AK: Vad jobbar du med?

RPK: Jag hjälper våra kunder med att skapa och genomföra kreativa kampanjer som engagerar deras intressentgrupper. Det kan handla om allt från att bearbeta utvalda journalister till att interagera direkt med konsumenter i sociala medier. I mitt uppdrag som kreativ och digital chef arbetar jag gränsöverskridande med samtliga våra kunder, oavsett om det är inom tech, hälsa/läkemedel, konsumentprodukter eller mat/dryck. Uppdragen vi har handlar oftast om att arbeta med kortsiktiga kampanjer såväl som långsiktig varumärkespositionering. Jag sitter även med i europeiska ledningsgruppen för Edelman Digital, vår specialistbyrå inom digital kommunikation.

AK: Vad ska du vilja få för uppdrag i framtiden?

RPK: Drömmen är att vara med och skapa samt bygga ett varumärke från grunden. Det ska gärna vara ett varumärke som kan lanseras globalt med framgång. Några svenska exempel på hur man bygger ett företag by-the-book är Acne och Byredo. Dessa två varumärken gör mig stolt över att vara svensk. Det finns ju givetvis många fler exempel på drömuppdrag eller företag med framgång, men jag tycker det är spännande att lilla Sverige lyckats bygga ett antal olika världskända varumärken. Generellt sätt är jag dock rätt trött på fashion utan söker inspiration från andra företag som exempelvis Patagonia. De har en genuin historik och driver företaget med patos, genom de aktiviteter de gör och den mänsklighet de visar anställda och närmiljön. Annars kvarstår Hermès som mitt absoluta favoritvarumärke alla kategorier. Genuin hantverkskännedom, oavsett om det är att bygga datorer eller sy handväskor, i kombination med en sann passion kan ta en hur långt som helst. Just nu håller jag på att starta upp min frus nya juvelföretag under varumärket Krista Kretzschmar. Hon har utbildats i Florens under fem år samt arbetat med specialbeställningar av exklusiva smycken. Nästa steg blir att lansera hennes första mer omfattande kollektion och förhoppningen är att det blir startskottet för något långsiktigt.

AK: Varför är Hermès en favorit?

RPK: Ägarfamiljen har lyckats behålla kontrollen över varumärket under så pass lång tid att de skickligt har byggt upp en idé om varumärket Hermès som på ett unikt sätt sträcker sig bortom kvaliteten på själva produkterna. Företaget är nästintill mytisk och jag hoppas innerligen att senaste årets aggressiva uppköp av aktier genom bulvaner som LVMH har gjort inte kommer resultera i att familjen tappar kontrollen. Samma sak är det med Chanel som också kontrolleras av en och samma familj, varumärket är även där intakt.

AK: Vilka andra märken gillar du?

RPK: Jag älskar färg och klär mig därför sällan i svenska varumärken. Jag har många favoriter men tittar jag i min garderob börjar det svämma över av Ralph Lauren i alla dess former. Tidlöst och faktiskt inte så tråkigt som man kan tro. Jag brukar komplettera med sneakers från New Balance eller varför inte trail running skor från Inov8. På senare tid har jag börjat mixa mer traditionell klädsel med just outdoorkläder från bland annat Patagonia. Jag spenderar allt mer tid med att träna i naturen och gillar mixen. Dessutom brukar outdoorföretag gilla färger. Färg är viktigt i ett mörkt land som Sverige.

AK: Varför tror du att svart har blivit en sådan viktig färg i svenskarnas garderober?

RPK: Rädsla. Svenskar klär sig i uniform. Det finns dock många olika uniformer, men många vågar inte sticka ut. Svart reflekterar inte bara rädslan för att vara unik, utan också vårt sinne överlag. På södra breddgrader klär ju folk sig mer i färg vilket ska reflektera deras varmare klimat, men borde det inte vara tvärtom – att vi genom att klä oss i färg lättar upp våra liv?

AK: Nuförtiden har det ju blivit vanligare prata om det personliga varumärket. Man kan få professionell hjälp och förstärka sitt varumärke bland annat genom att prata om ens klädstil. Varför är det så viktigt nu tror du? Och hur tror du man kan förstärka det?

RPK: Jag är något kluven till detta. Det är inget nytt att prata om ens personliga varumärke, det nya ligger i att allt fler verkar bry sig om detta. Ett varumärke betyder ingenting om det inte fylls med något vettigt – det vi i kommunikationsbranschen brukar kalla för content eller story. Yta är inte allt. Så visst, det kan finnas en poäng för den osäkre att finna råd och tröst hos en personlig shopper hos NK, men har man inget mer att ge räcker det inte långt med säsongens kläder. Det viktiga är att istället satsa på att bli bäst på det man gör, oavsett yrke eller livskall. Satsar du på innehållet kommer självförtroende och med det även ett attraktivt yttre. Stil handlar inte om kläder utan om ens personlighet.

AK: Hur och när insåg du vad som är ditt livskall?

RPK: För vissa är det enkelt att hitta sitt livskall, andra hittar det aldrig. Jag är det definitivt på spåret, men jag har några pusselbitar kvar att placera innan jag är nöjd. Men allt jag kan säga är att jag inte kommer arbeta med PR resten av mitt liv. Det finns givetvis annat som är viktigare och som jag känner större passion för, men jag känner inte att det är rätt tillfälle att gå in på detaljer. Det kommer att visa sig i sinom tid.

AK: Du är född i Lausanne, Schweiz. När man är utomlands och säger att man är från Sverige brukar folk ofta göra misstaget och tro att man menar Schweiz. Är Sverige och Schweiz lika på något vis? Vad är typiskt schweiziskt för dig?

RPK: Sverige och Schweiz är inte alls likt utom kärleken till naturen eller möjligtvis luthersk arbetsplikt och disciplin. Karaktärsmässigt kan man dock inte säga att det finns ett Schweiz, det är stor skillnad på dem som kommer från fransk-, tysk- respektive italiensktalande delarna. De har olika politiska åsikter, värderingar och beteenden på ett mycket mer markant sätt än i Sverige. Detta har sitt ursprung i att varje kanton (delstat) har självstyre, men också att landets geografi (alperna) avskärmar stora delar av befolkning från varandra. En schweizare från Genève är mycket mer kosmopolitisk och öppen än någon från alpstaden Zug. Man får inte glömma att schweizare är enormt protektionistiska och givetvis är man mycket stolta över att ha haft republikanskt styre i närmare 700 år. Dock är den negativa konsekvensen av direktdemokratin (eller folkstyret) att medborgarna från de mer konservativa kantonerna röstat igenom politiska beslut när det exempelvis gäller asyllagar som till och med fått FN att varna landet för dess extremism. Sverige och svenskar har en mer öppen syn på omvärlden och är således lite mer medvetna, om det går att generalisera. Jag skulle också med säkerhet påstå att Sverige kommit mycket längre när det gäller allas lika rättighet i samhället, inklusive kvinnornas. Först 1971 infördes allmän rösträtt i landet och så sent som 1990 fick kvinnor slutligen rösta i kantonen Appenzell Innerrhoden. Men utöver detta är Schweiz ett fantastiskt land på många sätt och särskilt utmärkande inom lyxindustrin och klockproduktion. Min egen familj har sin bas i klockregionerna Neuchatel och Jura, men även i Genève där jag är mantalskriven.

AK: Hur är modet i Schweiz? Hur skiljer det sig från Sverige?

RPK: I fransktalande städer som Genève och Lausanne klär man sig franskt och traditionellt. Det är mycket lyx som Hermès, Louis Vuitton, Céline och det slående är att det är först när folk är 30-40 år som de får en härlig stil. Innan dess klär de sig rätt trist faktiskt. Inte alls som i tysktalande städer som Basel och Zurich, där klär man sig mer likt svenska modescenen, mycket svart och mer avantgardistiskt med influenser från såväl Antwerpen och New York. I södra, italiensktalande delarna av landet kommer influenserna givetvis från Milano, som bara ligger en timme från Lugano exempelvis. Här ser man mer Missoni, Etro och Armani. Folk är mer solbrända och det är mer gult guld än platina. Överlag är schweizarna ett rikt folk, vilket gör att man förmodligen ser mer lyx där än i många andra europeiska länder. Klockor och smycken säljs överallt, men med högst koncentration i Genève.

AK: Hur ser en helt perfekt dag ut för dig?

RPK: En perfekt dag kan innehålla så mycket, men den perfekta dagen beror helt på min sinnestämning och var jag befinner mig. En perfekt konsthall innebär Palais de Tokyo i Paris. Perfekt shopping är att ha carte blanche i Burlington Arcades i London. Perfekt lunch är på Lipp i Genève. Perfekt vardagsträning är i Stora Jakten på Djurgården. Perfekt morgon är nybäddad säng med min fru och dotter. Perfekt arbetsvecka är på resande fot med wifi. Perfekt musik är från Serge Gainsbourg. Perfekt promenad är i schweiziska alperna. Perfekt dopp är i en iskall bäck. Perfekt middag är på en lokal restaurang i Jura-bergen.

AK: Vad skulle du vilja göra just?

RPK: Jag skulle hellre vara ute i skogen och träna, men idag spöregnar det så jag ligger i soffan och läser. I all sin enkelhet är det en perfekt dag.

Leave a comment

ROLAND-PHILIPPE KRETZSCHMAR | annakopito- August 12, 2011 at 5:25 pm
[...] Jag hoppas att du redan har läst min intervju med Roland-Philippe Kretzschmar på Interviews. [...]
NEW POST: Eddie - Pure foods pesto chips
VIEW POSTS - VIEW PROFILE