Interviews header
9:05 am - 19/04/2012

FREDRIK ETOALL

Fredrik Etoall arbetar som fotograf men han har många strängar på sin lyra. Fredrik har gjort en hel del spännande projekt genom åren, där bland reklamkampanjer, kataloger, videos samt editorials. Han har jobbat med några av Sveriges mest framstående fotografer och hans portfölj är imponerande då den fyller många kända ansikten.

Vi träffade härliga Fredrik Etoall och snackade om hans kommande utställning, kärleken till livet och kreativiteten samt om hur det är att jobba med Elin Kling.

-Hej Fredrik!

Vad har du för dig just nu?

-Just nu ser jag till att lägga alla sista bitar på plats inför min utställning som bara har några timmar kvar innan folket börjar droppa in.

Vad jobbar du med just nu?

-Jag har många projekt på gång men det som är mest aktuellt är en utställning som öppnar nu på fredag (20:e april). Utställningen heter “One Second Of Stylein” och visas på Hotel Diplomat i Stockholm. Sedan har jag precis avslutat två stycken musikvideos. Den ena videon är med era grymma blogg-tjejer Icona Pop, som är mina ögonstenar!

Berätta mer om ditt samarbetet med Elin Nyström/Stylein?

-Projektet/utställning vi gör visar dels min tolkning av hennes värld men samtidigt en del av modevärlden iklätt Styleins kostym. Elin har öppnat upp dörren till hennes värld och jag har tolkat den på mitt sätt.

Elin Nyström är en mycket ödmjuk människa, hon är också väldigt driven och duktig, hon vet vad hon vill och lever ut sin dröm. Detta gör att vi som personer går mycket bra ihop, då vi delar denna kreativitet till livet. Jag träffade Elin första gången 2004 då jag fotograferade olika designers, sedan dess har vi alltid haft kontakt , vilket har lett fram till detta härliga samarbete. Jag får ofta en långvarig kontakt med människor jag möter genom livet som fotograf, och det är en mycket värdefull bonus. En del av utställningen består av “behind the scenes-material” från olika visningar som Stylein visat på modeveckan. Här är jag betraktaren som lyfter fram min vinkel med det som jag anser är vackert, mystiskt och fascinerande. En annan del av utställningen bygger på bilder tagna i Los Angeles där jag bland annat plåtat Izabella Scorupco och Elin själv. För mig är det viktigt att det finns äkthet och energi i bilderna.

Har du alltid vetat att Fotografi varit ditt kall i livet?

-Jag har alltid vetat att jag måste få göra det jag tycker är kul! Ett liv med något som inte behagar mina sinnen och intressen skulle vara ett liv likt en lång transportsträcka, innan döden tar över. Så det kreativa har funnits där sedan dag ett. Jag hade turen att hitta min bästa kompis och verktyget kameran, som tar mig till de sjukaste scenerna, de skönaste människorna och de mest fantastiska platserna. Bildskapare är det bästa yrket, du kan alltid göra eller följa din hobby.

Hur ser din bakgrund ut?

-Jag är en dedikerad liten djävul som alltid gjort allting till 100 procent. När jag var yngre höll jag på mycket med sport, men som 16-åring började jag plåta och när jag var 18 år blev jag assistent till vår avlidna gigant Christer Strömholm. Efter det är allt en enda lång filmrulle med en krokig väg av resor, bilder och sjuka fester, som har lett mig hit idag.

Vad är det bästa med att få ställa ut sin konst?

-Att man får göra precis vad man vill! Hur härligt är inte det? – allt annat är oviktigt!

Många känner igen dig från svenska modesammanhang då du plåtat modejobb samt jobbat med många fashionabla artister. Vad är det roligaste med att göra modeplåtningar?

-Kreativiteten är alltid det som berikar mest, att få ha flummiga idéer som sedan utvecklas och genomförs. Det finns de många gånger utrymme för i modesammanhang eftersom att det ofta handlar om att inspirera människor.

Våra blogg-tjejer Elin Kling och Columbine Smille är några som du ofta jobbar med i just modesammanhang, hur är det att jobba med dem?

-Dessa två fina individer håller jag varmt om hjärtat. De är mycket olika men båda är väldigt proffsiga på vad de gör. Elin Kling är en favorit att jobba med, på grund av att vi både inte ser detta som ett jobb, det är att leva och det är just det som gör mitt yrke så vackert! Känslan av att när jag gör det jag är bäst på, så känns det samtidigt som om jag bara är fem år gammal och leker.

Musik och mode är återkommande i ditt foto, vad lyssnar du själv på för musik?

-Bra musik är alltid bra musik. Jag har stor respekt för skapande människor och därför går det inte att stänga ute någon speciell genre, men skall jag välja en låt som är magisk för tillfälligt så blir det Patti Smiths version på Nirvanas fantastiska låt “Smells like teen spirit”. Videon får inte heller missas – Patti Smith – Smells Like Teen Spirit – Radio Edit.

Har du några favoritmärken inom mode?

-Jag mår som bäst när jag fyndar på marknader eller hittar ett fint urval i vinatgebutiker. Mina basplagg kommer från allt som har skön passform och inte har några tryck på sig, ofta Acne eller Weekday.

Vad är ditt absoluta drömprojekt?

-Jag skulle vilja vara den som gjorde Madonnas Sex book 1992, det hade varit ett drömprojekt för mig, men nu är den redan gjord. Svaret blir istället dagen då jag pryder ett omslag för tidningen Interview tillsammans med någon respektfull karaktär. Det känns som ett fint mål för tillfälligt. Jag ser också fram emot dagen då jag gör något som faktiskt betyder något på riktigt, och där jag är med och påverkar en stor massa med människor på ett positivt vis som sedan kanske blir ett legendariskt “Etoall begrepp”. Som grädde på moset vore om detta senare ställs ut i Giza runt om och på Cheopspyramiden.

Vem skulle du helst av allt vilja fotografera?

-Michael Jackson och Elvis hade hamnat högt på listan om de hade levt idag. Ett trasigt häng med Jim Morrisson hade också landat fint på minneskortet, men nu får vi hålla oss till de som fortfarande har rinnande blod i kroppen och då blir svaret Svenska kocken runt ett middagsbord på en stjärnkrog i New York där han står och håller låda inför ett gäng av legendariska människor i New York.

Om du fick välja, var ser du dig själv i framtiden?

-Som ägare av ett litet franskt konditori i en liten by där jag myser med en härlig donna och målar tavlor om nätterna och bakar bullar under tidiga mornar.

Vilken är din största extravagans?

-Att jag har ett alter ego som ser till att jag inte bryr mig om kostnader när jag gör saker som är kul. Projektet får inte hindras av han som sitter och styr upp allt dagtid och som räknar på om livet går ihop eller inte. Kul skall vara kul! Så tack mitt alter ego för att du gör mitt liv så plus, minus noll och just det ja, kul!

Vad gör dig glad?

-När jag vet att jag har gjort något som förhöjer någons tillvaro, stort som litet. Solen gör mig även glad samt en flört som visar sig vara en på miljonen.

Har du några tips till den som gillar att fotografera och vill ta nästa steg i karriären med sitt foto?

-Kolla inte på tillfälliga trender utan försök utveckla och inspireras genom den succéhistoria som funnits i decennier, alternativt gör något som känns ärligt och ogjort där du hittar egna inspirationskällor. Lär dig hitta ditt uttryck i ditt skapande som särskiljer dig från mig och alla andra.

Passa på att besöka Fredrik Etoalls utställning tillsammans med Styleins Elin Nyström redan nu i veckan. Mellan den 20 april – 22 maj, kan du se ”One Second Of Stylein” på Hotell Diplomat i Stockholm.

Läs mer om utställningen HÄR!

 

Leave a comment

[...] INTERVIEW WITH FREDRIK PUSH HERE [...]
NEW POST: heygia - Hej Shiloh
VIEW POSTS - VIEW PROFILE